19ο 36ωρο/19th 36hr Endurance Ride by the Hellenic Moto Guzzi Club

19ο 36ωρο από την Ελληνική Λέσχη Moto Guzzi,  14 – 15 Μαΐου 2016

Το 36ωρο Αντοχής δεν είναι κάτι που περιγράφεται σε μια κόλλα χαρτί ή γράφεται στην οθόνη ενός υπολογιστή.Πρέπει να το ζήσει κάποιος για να το καταλάβει. Εδώ απλά μπορεί κάποιος να πάρει μια μικρή γεύση..

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 (Το ταξίδι έχει ήδη αρχίσει..)
Συνάντηση στις 20.30 σε μαγαζί στη Βούλα για την ενημέρωση. Η χαρά στα πρόσωπα όλων δεν μπορούσε να κρυφτεί. Χαιρετούρες, αγκαλιές, φιλιά με κάποιους ανθρώπους που τους βλέπεις μόνο μια φορά το χρόνο, μόνο στο 36ωρο και με κάποιους άλλους που έχεις μεγαλύτερη επαφή. Ομάδες μεγάλες, ομάδες μικρές, μόνοι και μόνες, ποιος θα πάει με ποιον..Τα συναισθήματα ωστόσο τα ίδια, με κοινό παρονομαστή τη γλυκιά ανυπομονησία και περιέργεια που σε πιάνει πριν από κάθε 36ωρο, μια και δεν έχει κανείς ιδέα για το που, πόσο και όλα τα σχετικά. Νάμαστε λοιπόν όλοι εδώ, παραλαμβάνουμε την πολύ ωραία σακουλίτσα μας φέτος που είναι και θήκη για το κράνος, με όλα τα σχετικά : Road book κινέζικο, road book ανάποδο και φυσικά λείπει και ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής, το β’ μέρος της 2ης μέρας από ότι μας ενημερώνουν, έτσι για να υπάρχει η σχετική αγωνία : θα ξαναανηφορήσουμε βόρεια προς ορεινή Ναυπακτία, θα κατεβούμε Πελοπόννησο; Δεν θα το μάθουμε παρά μόνο αφού φθάσουμε στο Αντίρριο. Πήραμε το πολύ όμορφο μπλουζάκι μας με κεντημένο το λόγγο του φετινού 36ώρου, την καρφιτσούλα μας (χρυσή φέτος λόγω συμμετοχής για  5η χρονιά!!), και τις διάφορες άλλες πληροφορίες για το πάρκινγκ, την εκκίνηση κλπ.

Απολαμβάνοντας την μπύρα μας, παρακολουθούμε με προσοχή το βίντεο με ορισμένα κομμάτια της διαδρομής  και κάποιες πολύ χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του δρόμου, τα βενζινάδικα, κάποιο μικρό κομμάτι χωμάτινο – ή την εναλλακτική διαδρομή για όσους δεν το θέλουν. Αποχαιρετισμοί και καλή αντάμωση στο Καρπενήσι από όπου δίνεται η εκκίνηση το Σάββατο το πρωί.

IMG_5067
Ενημέρωση στη Βούλα / Briefing in Voula
IMG_5070
Με τους καλούς μου φίλους Νίκο & Βάκη / With my good friends Nikos & Vakis

Πέμπτη 13 Μαΐου 2016
Εκτύπωση του road book (που μας εστάλει και με email) σε χαρτί Α5, μέρα 1, μέρα 2, κόψιμο, ράψιμο, μοντάζ, ρολό και μπαίνει στο κουτί του! Πόσο μου αρέσει!

Μελέτη των διαδρομών (όσων έχουμε) και πακετάρισμα τα λιγοστά πράγματα που θα χρειαστούν στο ταξίδι. Και είναι λιγοστά γιατί είσαι άπειρες ώρες πάνω στη μηχανή και ως εκ τούτου  χρειάζεσαι τα ελαχιστότατα ρούχα.

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016
Αναχώρηση από τη δουλειά λίγο νωρίτερα, σπίτι, μπαίνουν οι μπαγκαζιέρες στη φυσική τους θέση..μηδενισμός του οδομέτρου και …μπροοοοουυυμμμ στο δρόμο!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Μηδενισμός του κοντέρ και φύγαμε! / Odometer to zero and ..gone!

Ε75 μέχρι τη Λαμία. Εξαιρετική θερμοκρασία για ταξίδι, γύρω στους 18 – 20 βαθμούς Κελσίου με πολύ ισχυρούς ανέμους ωστόσο. Μετά τη Λαμία δυτικά στον Ε65, Μακρακώμη, Άγιος Γιώργιος..Με προσπερνούν 2 μηχανές, ο ένας με ένα BMW Adventure μου στέλνει φιλιά ατελείωτα και εξαφανίζονται και οι δύο!! Τι ωραία! Ούτε ξέρω ποιος είναι, ανταποδίδω με μεγάλη μου χαρά όσο πρόλαβα,  και συνεχίζω στο ρυθμό μου. Στροφούλες Τυμφρηστού και ακόμα παραπέρα, άφιξη στο Καρπενήσι μετά από συνολικά  3 ώρες περίπου. Ανεφοδιασμός για να είμαι έτοιμη για το πρωί και άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Όλη η καλή παρέα εκεί, οι περισσότεροι είχαν πάει πολύ νωρίτερα, σχεδόν από το μεσημέρι. Βρίσκω και τον φίλο μου τον Βαγγέλη που γνωριστήκαμε τον περασμένο Σεπτέμβρη στο 24ωρο των BMW Bikers, και είπαμε να ξεκινήσουμε παρέα και βλέπουμε.

Σάββατο 14 Μαΐου 2016, Καρπενήσι – Γιάννενα
Ξενύχτησα από τις κράμπες,  ευτυχώς όμως δεν με πήρε ο ύπνος το πρωί! Πανικός στην τραπεζαρία με το πρωινό, αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν επικρατούσε και απόλυτη τάξη. Ο Βαγγέλης ήταν προγραμματισμένος από την επιτροπή να φύγει στην προηγούμενη ομάδα από εμένα – στο προηγούμενο δεκάλεπτο – οπότε μένοντας προς το τέλος του δεκάλεπτου εκείνος και εγώ στην αρχή του δικού μου, συντονιστήκαμε πλήρως και ξεκινήσαμε παρέα.

IMG_5080
Η Ελληνική Λέσχη Moto Guzzi μας εύχεται καλό και ασφαλές ταξίδι! / Wishes for a safe and nice trip from the Hellenic Moto Guzzi Club!

Παίρνουμε εκκίνηση κάτω από τη γνωστή αψίδα της Ελληνικής Λέσχης Moto Guzzi ποζάροντας για την κλασική φωτογραφία..

IMG_0636
Η κλασική φωτογραφία εκκίνησης / The classic photo at the starting point

…και μπροοοοουμ στροφή δεξιά και αριστερά!

GOPR6217-003
Αρχίζει η προθέρμανση / The warm up has started

Γεμάτοι συναισθήματα, φόβους, ανησυχίες και ερωτηματικά…καταρχάς να πάμε και να γυρίσουμε με ασφάλεια, ότι πιο σπουδαίο!      Έπειτα …να διαβάσουμε σωστά το road book…να μην χαθούμε…να προλάβουμε όλες τις φωτογραφίες στα σημεία που μας έχουν καθορίσει…να μην μας βρει η μαύρη νύχτα στα βουνά (λίγο δύσκολο να το αποφύγουμε αυτό..) να μην έχουμε κάποιο «θέμα» με τη μηχανούλα μας…και γενικά όλα αυτά που αισθανόμαστε ή αισθάνομαι σε οποιαδήποτε «εκκίνηση», είτε φεύγοντας κάθε πρωί από το σπίτι μου για τη δουλειά, είτε φεύγοντας για κάποιο ταξίδι, κοντινό ή μακρινό, δεν έχει σημασία.

GOPR6223-007
Πότε πότε συναντούμε συνοδοιπόρος / Every now and then we meet co-riders

Οι καιρικές συνθήκες τέλειες : λιακάδα με σκόρπια συννεφάκιαεδώ και εκεί,  ότι πρέπει για να κάνουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο πιο ενδιαφέροντα, και σχετική δροσιά. Πραγματικά ιδανικές.
Ετοιμαστείτε για ένα ατέλειωτο κλωθογύρισμα. Φιδίσιοι δρόμοι με μεγάλες υψομετρικές διαφορές, κοινώς ανεβοκατεβαίνουμε βουνά και διασχίζουμε λαγκάδια.

GOPR6221

Αν είμαστε «τυχεροί» βρίσκουμε και κάποια μικρή επίπεδη ευθεία ίσα ίσα για να ξεμουδιάσουμε πριν το επόμενο στροφιλίκι.

GOPR6216-005

GOPR6226_Crossing small bridge_photo-002ab

Κερασοχώρι – Κρέντης – Λημέρι – Γρανίτσα – Ραπτόπουλο.

GOPR6224
Φωτό Νο. 1 – Καλή αρχή! Ο Βαγγέλης τακτοποιεί τις υποθέσεις του τηλεφωνικά! / Photo no. 1 – Have a great start! Vaggelis is taking care of his business affairs over the phone!

Λεπιανά – Βρουβιανά. Λίγο χώμα για να ξυπνάνε τα αίματα (6,5χλμ.)

GOPR6227_Vrouviana_Mesopyrgos_off road_a-003GOPR6227_Vrouviana_Mesopyrgos_off road_a-015GOPR6228_Vrouviana_Mesopyrgos_off road_b-004GOPR6228_Vrouviana_Mesopyrgos_off road_b-007ab
μέχρι τον Μεσόπυργο. Στη συνέχεια Άνω Καλεντίνη και διασχίζοντας μερικά ακόμα χωριά, συνεχίζουμε την πορεία μας στο μοναδικό, άγριο πέρασμα του Μπάρου.

GOPR6236._small tunnerl & bridge-004ab
Από ότι φαίνεται υπάρχει φως στο τούνελ../ It seems that there is light in the tunnel..

GOPR6235-005

Είναι το πιο ψηλό οδικό πέρασμα της Ελλάδας, στα 1930 μέτρα και χωρίζει τη Θεσσαλία από την Ήπειρο, μέσα στην καρδιά της Πίνδου.

GOPR6237-007

GOPR6237-002ab

Είναι η 3η φορά που το διασχίζω και εντυπωσιάζομαι πάντα το ίδιο, αν όχι και περισσότερο κάθε φορά! Την πρώτη φορά, είμαστε μια παρέα από 4 μηχανές και αφού τελειώσαμε την συνάντηση των Horizons Unlimited στο Ορειβατικό Καταφύγιο των Πραμάντων, σε υψόμετρο 1300μ. στη θέση Ίσιωμα, στους πρόποδες της Στρογγούλας των Τζουμέρκων, ο φίλος μας Σταμάτης που κατέχει την περιοχή καλύτερα από το gps και από οποιοδήποτε χάρτη, μας πρωτοπήγε στο διάσελο του Μπάρου.

Ήταν Ιούλιος του 2012..

P1110372a
Horizons Unlimited Meeting, Pramanta, July 2012
P1110475
Οι αγαπημένοι μου φίλοι Σταμάτης & Μαρία / My beloved friends Stamatis and Maria  (July 2012)
P1110633
Με οδηγό τον Σταμάτη ανεβήκαμε στον Μπάρο / With Stamatis as a guide, I first rode to Barros Pass (July 2012)
P1110641
Στην κορυφή, Διάσελο Μπάρου / At the top, Baros Pass (July 2012)

Ανεβήκαμε λοιπόν στα 1920 μέτρα, η θερμοκρασία είναι στους 4 βαθμούς Κελσίου  και έχει πολύ δυνατό άνεμο. Ποιος νοιάζεται όμως!.. Παρκάρουμε τις μηχανές κόντρα στον άνεμα, κατάορτσα, για να μην μας την ρίξει κάτω ο αέρας και βγάζουμε την απαιτούμενη φωτογραφία – αποδεικτικό ότι το κάναμε και αυτό.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Και στο ίδιο σημείο ακριβώς η φωτό Νο. 3 για το 36ωρο / And at exactly the same place, check point no. 3 for this year’s 36hr ride!

Αριστερά προς Τρίκαλα – Καλαμπάκα, για να διασχίσουμε την υπέροχη διαδρομή με τα έλατα και την πλούσια βλάστηση μέχρι το Χαλίκι στα 1.160μ. Χωριό 150 κατοίκων στη διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου που έχει ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000) όπως ενημερώνομαι από το διαδίκτυο. Είναι η δεύτερη φορά που κάνω αυτή τη διαδρομή μέχρι το Ανήλιο και δεν τη χορταίνω.

GOPR6238-001a

GOPR6238-002a

GOPR6238-004

GOPR6238-009a

GOPR6240-004

Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες για να περάσουμε περιφερειακά του Μετσόβου, μέχρι που στην τελευταία διασταύρωση αντί να πάμε δεξιά προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Κατάρας, στρίβουμε αριστερά. Δική μου ιδέα ήταν, άγνωστο γιατί, παίρνω στο λαιμό μου και τον Βαγγέλη και αρχίζουμε να …κατηφορίζουμε. Χιονοδρομικό Κέντρο και κατηφόρα μάλλον δεν συμβαδίζουν. Μόλις το συνειδητοποιούμε, κάνουμε αναστροφή και παίρνουμε τη σωστή κατεύθυνση. Καμιά 20αριά χιλιόμετρα (10 + 10) χασίματος …χμμμμ!

GOPR6241

GOPR6242-005a
Φθάσαμε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Κατάρας τελικά όπου έγινε περίπου μεσάρωη στάση για ξεκούραση, λίγο φαγητό και καφέ και το σχετικό «παιχνίδι» της Λέσχης.

Αφού ανακάμψαμε λίγο, κατευθυνόμαστε προς Πηγές Αωού, κάνουμε τον γύρο της λίμνης, Μηλιά, Κρανιά, Μαυραναίοι, Φιλιππαίοι, Σαμαρίνα, είναι μόνο μερικά από τα χωριά που περάσαμε.
GOPR6245-001ab

GOPR6245

GOPR6250-001

Και …Αρίστη – Κάτω Πεδινά

GOPR6260_Goats_Voskopoula-001

GOPR6260_Goats_Voskopoula-008
Μια πολύ όμορφη βοσκοπούλα / A beautiful shepherdess

Δίκορφο – Ελάτη για την τελευταία φωτογραφία

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Τελευταία φωτογραφία Νο. 8 της πρώτης μέρας / Last check point-photo no. 8 of day 1

Και επιτέλους Γιάννενα!
Πριν καταλήξουμε στο ξενοδοχείο πηγαίνουμε για ανεφοδιασμό για να είμαστε έτοιμοι για το πρωί.

Το ολοκληρώσαμε βγάζοντας και όλες τις απαιτούμενες φωτογραφίες στα συγκεκριμένα σημεία. Άφιξη στο ξενοδοχείο στις 22.15’. Τρέξιμο να προλάβουμε το φαγητό που ήταν μέχρι τις 22.30’..ουφφφφφ!!! Εντάξει!

IMG_5110
Διαδρομή 1ης μέρας / Day 1 route

*************************************************************************

Κυριακή 15 Μαΐου 2016, Γιάννενα – Αντίρριο – Τρίπολη – Πάχη
Ακόμα μια νύχτα με κράμπες, ήταν ότι έπρεπε για να ξεκουραστώ. Χθες με έπιασαν 2 – 3 φορές και όταν ήμουν πάνω στη μηχανή. Έκανα τα σχετικά τεντώματα και διατάσεις καθοδόν και ευτυχώς δεν χρειάστηκε τελικά να σταματήσω όπως κάποιες άλλες φορές.
Ελεύθερη η εκκίνηση σήμερα το πρωί από τις 7.30 έως τις 9.00. Εγγλέζοι στο ραντεβού μας και ο Βαγγέλης και εγώ : πρωινό του σκοτωμού στις 7.00 όπως είχαμε συμφωνήσει και αναχώρηση στις 08.23 τελικά μετά από τα διαδικαστικά.

Πρώτη φωτογραφία στο χωριό Δερβιζιανά,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Φωτό Νο. 9, μέρα 2 / Check point no. 9, day 2

μετά Άσσος, Νικολίτσι, Θεσπρωτικό για να βγούμε λίγο αργότερα στην Ιονία Οδό για μερικά ξεκούραστα χιλιόμετρα. Ποιος ξέρει τι μας περιμένει!.. Αριστερά προς Συκούλα, Λουτρό, Μπαμπαλιό και φωτογραφία Νο. 10 στην «Πηγή».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ζευγαράκι και λίγο μετά μια πραγματικά ονειρεμένη, «σφιχτή» διαδρομή, μέσα από πανέμορφα δάση με καστανιές με πολύ κακό οδόστρωμα, μέχρι το Άνω Κεράσοβο, στο βουνό Αράκυνθος.

GOPR6266_sheeps-008
Οι 3 χάρητες / The 3 Graces

GOPR6269_Vaggelis_Lake

GOPR6270-003

GOPR6272-001

GOPR6275_village-006

GOPR6275_village-009GOPR6279_Ano Kerasovo-003GOPR6279_Ano Kerasovo-024

Κλήμα, Άνω & Κάτω Κουδούνι, Ευηνοχώρι και τελευταία χαλαρά χιλιόμετρα για να φθάσουμε στην παλιά αποβάθρα στο Κάστρο του Αντιρρίου.

GOPR6281_Antirrio departure-002
Αντίρριο / Antirrio
GOPR6281_Antirrio departure-004
Αντίρριο / Antirrio
GOPR6281_Antirrio departure
Το μυστήριο λύθηκε, συνεχίζουμε προς Πελοπόννησο / The mystery has been solved, we continue towards Peloponnisos

Μεγάλο διάλειμμα, λίγο φαγητό, ξεμούδιασμα και  παραλαβή του «κρυφού» road book. Έχει τουλίπες και είναι και …κινέζικο! Δηλαδή λείπουν κάποιες τουλίπες οι οποίες είναι μαζεμένες και ανακατεμένες  και στριφογυρισμένες στο τέλος του road book και πρέπει να τις βάλουμε στη θέση τους, κατά τη διάρκεια της πορείας μας! Επίσης το μυστήριο λύθηκε : συνεχίζουμε προς Πελοπόννησο τελικά και με μεγάλα γράμματα μας προειδοποιεί :

«Ξεκουραστείτε γιατί έχετε δρόμο μπροστά σας!»

Επιπλέον έλεγχος του κινητού μας σε κάθε στάση για φωτογραφία για τυχόν μηνύματα / αλλαγές από τη διοργάνωση. Ο Βαγγέλης καθότι από τη Ναύπακτο, ήξερε το πρώτο μικρό μέρος του road book απέξω : οπότε, κάτω τα κεφάλια και φύγαμε, διασχίζουμε την αγαπημένη μου γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.

GOPR6282-001a
Η υπέροχη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου / The beautiful Rio – Antirrio Bridge
GOPR6282-004abc
Ο Βαγγέλης δείχνει το δρόμο / Vaggelis is showing the way

αναπνέοντας θαλασσινή αύρα, για να κάνουμε την πρώτη στάση στο πάρκινγκ του Κωτσόβολου πριν το χωριό Φτέρη. Έλεγχος κινητών για μήνυμα και μηδενισμός μερικού χιλιομετρητή. Δροσάτο, Σπήλαια Λιμνών, Κλειτορία, Κ. Λουσοί, Μυγδαλιά.

GOPR6284_Petsakoi-004

GOPR6290_Gremnoi_photo-006

GOPR6290_Gremnoi_photo

Ακολουθούμε ταμπέλες προς Λίμνη Λάδωνα. Αρκετά καλός ο δρόμος, κατηφορικός με στροφές και….ουυυυυυυπςςςςςς! Αρχίζει το χώμα.

GOPR6292_Katavasi Ladona_b_off road-006
Που πάμε; / Where are we going to?
GOPR6292_Katavasi Ladona_b_off road-016
Και συνεχίζουμε την κατηφόρα../ And we keep riding dowhills..
GOPR6292_Katavasi Ladona_b_off road-019
..για να καταλήξουμε στη γέφυρα της Λίμνης Λάδωνα / To end up at the bridge of Lake Ladonas

ΔΔεν έγραφε κάτι τέτοιο το road book. Μήπως δεν το διαβάσαμε καλά; Μήπως μας ξέφυγε; Ο Βαγγέλης γίνεται καπνός στην κυριολεξία και εγώ κατεβαίνω δειλά δειλά για να καταλήξουμε στη γέφυρα της Λίμνης του Λάδωνα! Αφού φθάσαμε μέχρι εδώ ας αποθανατίσουμε το μέρος και ας μην είναι στα check points!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Πωπω τι πάθαμε! / OMG! This is not a check point!

Σύντομο διάλειμμα, μελέτη του χάρτη και κοινή απόφαση : πρέπει να γυρίσουμε από εκεί που ήρθαμε μια και ο δρόμος μετά τη γέφυρα ήταν επίσης χώμα και μας έβγαζε και τελείως εκτός διαδρομής. Κάποια σημάδια κούρασης φαίνονται στον χωμάτινο ορίζοντά μου, ο Βαγγέλης μου δίνει κουράγιο και όντως «ξεπέταξα» την ανηφόρα πολύ πιο άνετα από την κατηφόρα! Συνειδητοποιούμε το λάθος μας και ευτυχώς ξαναπαίρνουμε πορεία μη έχοντας χάσει και ιδιαίτερο χρόνο τελικά. Βαλτετσίνικο, Χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου – εξαιρετική διαδρομή –

GOPR6293

GOPR6294-002

και κατάληξη στην Τρίπολη.  Άντε και κοντεύουμε..(έτσι νομίσαμε!) Είναι περίπου 5 η ώρα το απόγευμα.

GOPR6296-002

Ξεκούραστη ευθεία στον Αχλαδόκαμπο (που να ξέραμε τι μας περιμένει ακόμα!), Κουγαίϊκα, Ν. Κίος, Κάντια. Αυτό ήταν!

GOPR6296-004ab

GOPR6296-006a
Λίγο πριν νυχτώσει../ A while before it gets dark..

Από εδώ και πέρα αρχίζει και πάλι η «ανηφόρα»!

Άνω Καρνεζαίϊκα, Λουκαϊτι και συνέχεια για Θερμησιά. Έχει αρχίσει και σουρουπώνει, η κούραση μεγαλώνει και Θερμησιά δεν βλέπω! Είναι η φάση που έχεις γίνει ένα πλέον με τη μηχανή η οποία πηγαίνει μόνη της. Μετά από 25χλμ. φθάνουμε στο «Ελαιουργείο» όπου είναι και η τελευταία φωτογραφία!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Τελευταία φωτογραφία Νο. 15 στο Ελαοτριβείο! / Last check point, photo no. 15 at the old Oil Factory!

Η ώρα είναι 22.40 και είναι φυσικά μαύρη νύχτα. Βγάζουμε τη φωτογραφία και συνεχίζουμε πλέον για τον τερματισμό στην Πάχη.
Έχω την ψευδαίσθηση ότι είμαστε κοντά μέχρι που βλέπω δεξιά μου τον Πόρο…τα Μέθανα…την Επίδαυρο..τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης! Ατέλειωτες σφιχτές στροφές, τα φώτα μου είναι πολύ χαμηλά και δεν βλέπω καλά. Χάσαμε την Πάχη! Πήγαμε λίγο πιο κάτω. Αναστροφή μέσα από κάτι ερημιές και ….τερματισμός λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα!

13177191_10208071789544750_1547180970455499624_n
Τερματισμός στην Πάχη λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα / Finish line in Pachi a few minutes after midnight

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

13247899_10208464181097637_4818149537169151092_o
Με τον φίλο μου Βαγγέλη που κάναμε παρέα όλο το 36ωρο! Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για την υπομονή σου να συντοντίζεσαι στους δικούς μου ρυθμούς,  για τη θετική σου στάση και για τη φιλία σου! / With my friend Vaggelis with whom I did all the36hr ride together. I thank you very much for your patience to coordinate with my own pace, for your positive attitude and for your friendship!
IMG_5111
Διαδρομή 2ης μέρας / Day 2 route

Το τέλος του ταξιδιού είναι όταν φθάνεις σπίτι σου. Το ταξίδι όμως συνεχίζεται..και του χρόνου!
Ήταν το 5ο 36ωρο που έκανα αλλά το 1ο που ολοκλήρωσα με όλη τη διαδρομή και όλες τις φωτογραφίες!


19th 36hr Endurance Ride by the Hellenic Moto Guzzi Club

The 36hr Endurance ride is not something that can be described in a piece of paper or written on the screen of a computer. Someone has to live it in order to understand it. Here is a small taste ..

Wednesday, May 11, 2016 (The journey has already begun ..)
Briefing Meeting in Voula
At 8.30pm we all met at a café – restaurant in Voula for the briefing. No one could hide his/her joy and the impatience of what to be expected. Greetings, hugs, and kisses with some people we only see once a year, only during the 36hr endurance ride and with some others with whom we have contact more often. Big groups, small groups, couples and individuals, discussions, plans and who is going to ride with whom. All, however, sharing the same feelings, all with the same common factor, with the same sweet impatience and curiosity that appears before each 36hour ride, as there is no idea of where it is going to take place, how, with whom and so on. So we are here, getting all our stuff packed inside a very nice bag this year, which can also be used as a case for the helmet, including: Road book (not the whole thing, there is a big part missing, the second part of the second day as we have been informed, to keep up the relative anxiety and suspense: After we end up in Antirrio, are we going to start climbing again northbound towards mountainous Nafpaktia or are we heading southbound towards Peloponnese? We will find out after we arrive in Antirrio, having finished part 1 of day 2. We also got our very beautiful t-shirt with this year’s logo of the 36hr ride embroidered and of course the commemorative  pin (gold this year because of my participation for the 5th year !!), and various other information about the parking, the starting point etc.

We enjoyed our cold beer while watching the relative video with some points of the route that we need to pay special attention and some very useful information about the quality of the road, gas stations, and a small part of dirt road with the alternative route for those who don’t want the dirt. Farewells and..see you again in a couple of days in Karpenisi, where is the beginning of the ride Saturday morning.

Thursday, May 13, 2016
Work…work! Early Thursday morning I print the road book (which was sent to us by email as well), in A5 size paper, day one, day two, I cut, I sew, I edit, I roll and finally put in the road book box. I love it! I take a look at the routes (the ones that we have been given so far) and in the evening I pack the very few things that I will need on the trip. And they are really very few as we will be countless hours on the bike and therefore there is no need for any clothes, except for the very basics.

Friday, May 13, 2016
Departure from work a little earlier. Short stop at home, put the panniers in their natural place….turned the odometer to zero and … brooooommm I hit the road!
E75 to Lamia. Excellent temperature for riding, around 18 to 20 degrees Celsius with very strong winds however. After Lamia, heading west on E65, Makrakomi, Agios Giorgios..Two riders are over passing me, the first one on a BMW Adventure, he greets me and sends me kisses endlessly and then they both disappear in the next turn! How nice! I have no idea who is he, I repay back with great pleasure and continuing riding in my own pace. Tight turns of Tymfristos a bit more and arrival in Karpenisi after a total of 3 hours. I do the necessary refuelling for being ready for next morning and finally I check in at the hotel around 9pm. All good friends are there, most of them had arrived much earlier, almost noon. And I find my friend Vaggelis whom I met last September during the 24hr endurance ride of the BMW Bikers and we decide to start riding together and see how it goes.

Saturday, May 14, 2016, Karpenísi – Ioannina
I stayed up most of the night due to cramps that I got in my legs, but fortunately I didn’t oversleep in the morning! It was very crowded in the dining room during breakfast, but I must say that at the same time everything was in perfect order. Vaggelis was scheduled by the committee to depart with the previous group from mine, so him staying at the end of that ten-minute range and me at the beginning of my group, we were fully tuned and departed together. We begin our 36hr adventure passing under the legendary arch of the Hellenic Moto Guzzi Club posing for the classic photo.

And off we go, right turn and hit the road! Full of emotions, fears, worries and questions … firstly to ride safely, this is the most important thing. Then, to read correctly the road book, not to get lost … to take all photos required at the specified check points… not riding in the mountains after it gets dark. This is kind of hard to avoid, but at least we will try. It’s not my cup of tea to ride alone in the dark in the mountains, so when I can avoid it, I do so. Last but not least, not having any issues with the bike. Generally, it’s all these things that I think of and that I feel every time I ride my bike, every morning when leaving home for work, for a short ride or for a journey. The distance doesn’t really matter.

The weather couldn’t be more perfect: sunny with scattered clouds here and there to make photos and videos more interesting and cool temperature. Really ideal.

So now get ready for an endless spinning! Serpentine roads with big elevation differences, what we do generally is riding up and down the mountains, we cross gorges and every now and then we may be lucky to get a bit of flat and straight surface to stretch our body. We keep crossing numerous small villages, Kerasohori – Krenti – Limeri – Granitsa – Raptopoulo – Lepiana – Vrouviana. Some dirt here to keep the adrenaline high  (6.5km) until Mesopyrgos. Then Ano Kalentini and passing through some more villages, we continue our journey to the unique wild pass of Barros.It is the highest asphalt pass in Greece at an altitude of 1.930 meters, that separates Thessaly from Epirus, in the heart of Pindos.
This was the third time that I am crossing this pass and I always get so impressed as the first time which was a few years ago. The first time we were a group of 4 bikers and after we finished the meeting of Horizons Unlimited at the Refuge of Pramanta mountain,  at an altitude of 1300m., at Isioma place, in the foot of Strogoula Tzoumerka, our friend Stamatis who knows the area better than any gps and any map, took us to this amazing point. It was back in July of 2012.

So, we are up to 1920 meters, the temperature is 4 Celsius degrees with very strong winds. But who cares! .. We park the bikes against the wind, upwind, and took the required photo – proof that we went there.

Left turn towards Trikala – Kalambaka  passing through a gorgeous scenery with pine trees and rich greenery until up to Chaliki, a very small village at 1,160 m altitude.  Chaliki has 150 inhabitants and is located in the enlarged Community Aspropotamos that has been included in the National List of the European network “NATURA 2000”, as I am informed through the internet. It is the second time I make this journey until the village of Anilio and I never get enough of it!

We follow the directions with as much caution as possible, riding via the ring road of Metsovo until the last intersection. And then, it was my idea and still don’t know how I got it,  instead of turning right to turn left and poor Vaggelis followed me, and we began to descend. We had to go to the Katara Ski Resort. Once we realise my mistake, we make a U turn and take the right direction. About 20 kilometres (10 + 10) of total loss … hmmm…never mind, it’s not that serious!

We finally arrived at the Ski Centre with a very short delay and we stayed there for a longer time to rest a bit, to grab a sandwich and a cup of coffee and we played the relevant “game” of the Hellenic Moto Guzzi Club. A steep turn followed by an accurate photo taken in 10 seconds from the moment we started.

After we recovered a bit, we are heading towards Aoos Springs, make the tour of the lake, Milia, Krania, Mavranaioi, Filippaioi, Samarina, are just some of the villages that we passed through.

And … Aristi – Kato Pedina – Dikorfo – Elati – Ioannina!
Before we check-in at the hotel, we stop at the gas station for refuelling and be ready in the morning.

Both Vaggelis and I, completed all the route and took all required photos at the specific points. Arrival at the hotel at 10.15pm. We “run” to catch the food as the restaurant was about to close at 10.30pm.. oufffff !!!
῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏῏

Sunday, May 15, 2016, Ioannina – Antirio – Tripoli – Pachi
Another night with cramps, was all I needed! I got them also 2-3 times while riding yesterday.  I did some stretches on the road and fortunately I didn’t had to stop like
other times.
The starting time was unrestricted this morning from 7.30am to 9.00am. Both, Vaggelis and I, were very accurate in our appointment: Breakfast almost “on the go” at 7am as we had agreed the night before, and departure at 08.23am finally after the regular procedure.

First photo / check point in the village of  Derviziana, then Assos, Nikolitsi, Thesprotiko, to  get us a little later in Ionia Odos for some easy relaxing straight  kilometres. Who knows what is waiting for us! .. Left turn to Sykoula, Loutro, Babalio and photo no. 10 in  Pigi. Zevgaraki and shortly after, a really dreamy, “tight” route, through beautiful forests of chestnuts with destroyed surface, until Ano  Kerasovo in Arakinthos mountain.

Klima, Ano & Kato Koudouni, Evinochori and another small set of  relaxed kilometers to reach the old dock at the Antirrio Castle. Long break, some food, and receipt of the last and «hidden» road book. It has tulips and it is … Chinese as well in some parts! That means that some tulips are missing and they are all gathered and shuffled and swirled at the end of the road book and we must  put them at the right place during our ride! Also, the mystery has been solved: we eventually continue to Peloponnese and this warning is written with large bold letters :

“Relax because it’s a long way ahead of you!”

We also have to check our mobile phones for messages, at every stop where there is a photo, in case there are any changes from the committee. Vaggelis, being from Nafpactos, he knew the first small part of the road book by heart: so, heads down, left turn, crossing  my favorite Rio – Antirio bridge (what a pleasure!), breathing the sea breeze and arriving in to first stop at the parking lot of Kotsovolos store, before the village of Fteri. Checking for messages in the mobile and reset partial odometer. Drosato, Spilaia Limnon, Klitoria, K. Lousoi, Mygdalia.
Next it says “Follow signs to Lake Ladona”. Pretty good road, winding downhills and … ooooooopssssss! We entered into dirt. It doesn’t really say anything like that in the road book. Maybe we did not read it right? Did we miss something? Vaggelis disappears in the dust and me, descending slowly slowly until we both arrived at the bridge of Lake Ladona! Since we got down here, we decided to capture the moment even though it was not a “check point”. Short break, we study the map and decide that we should go back to where we came from, as the only other alternative was to continue in the dirt, on the road after the bridge that we had no idea where it would take us. I did feel some signs of fatigue at that point and tried to chase them away, Vaggelis gives me courage and indeed I made it uphills, much more easier than I thought! We realise our mistake and we resume the right course hopefully. Valtetsiniko, Mainalon Ski resort – great route –  ending in Tripoli.
We are almost there (so we thought…) It’s about 5pm.
A relaxing ride at Achladokampos (not having idea what was waiting for in the corner!), Kougaiika, N. Kios, Candia. That’s it! From now on, resumes the “uphill” ride! Upper Karnezaiika, Loukaiti and then heading towards the village of Thermisia. It started getting dark, the fatigue increases and Thermisia is not on the horizon! This is the phase where rider and bike become as one and the bike goes alone. After 25 km. we finally arrive at the old Olive Factory, which is the last check point!

The time is 10.40pm and it is deep dark. We take the last photo and finally we take the road towards Pachi where is the finish line.
I have the illusion that we are close, until I see on my right side the island of Poros..and then Methana … Epidavros…Loutra Oraias Elenis! Endless tight turns, my lights are very low and cannot see well. We missed Pachi going a little further. U turn through some wild and deserted camps and  … .terminating a few minutes after midnight!

The end of the trip is always when you arrive home.
The journey goes on…
This was my 5th 36hr Endurance Ride, but the first one that I completed with all the routes and all the photos!

Advertisements

3 Comments Add yours

 1. ATHENA BOZNOS says:

  Πολλάκι συγχαρητήρια για την αντοχή και τη θέλησή σου! Μου αρέσει πολύ επίσης ο τρόπος που γράφεις. Καλή επιτυχία στον Λεονάρδο για τη νέα του ζωή, εύχομαι να έχει πάρει θέληση από σένα! Σε φιλώ πολύ, Αθηνά

  Στάλθηκε από το iPad μου

  14 Ιουν 2016, 1:08 μμ, ο/η La Motorista έγραψε:

  > >

  Like

 2. Oliver Hunt says:

  Συγχαρητήρια Πόλυ για τον τερματισμό και την όμορφη και ισορροπημένη παρουσίαση που αποπνέει τις στιγμές και τα ωραία συναισθήματα της διαδρομής. Well done !! xx

  Liked by 1 person

  1. Polytimi_b says:

   Oliver..ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου να το διαβάσεις και για τα καλά σου λόγια!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s